Deniz Anaları Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Samandağ Sahilinde Temmuz Ağustos ayları yüzülecek aylardan biridir. Fakat bu tarihte Göçmen Deniz Anası Türleri sahilimizi ziyaret etmektedir ve bir çok kişi için tehlike yaratmaktadır.
Samandağ’da bulunan Deniz Anaları öldürücü değildir fakat kalıcı izler ve vücut üzerinde tahriş edici zararlar verebilir.
Deniz Anası Temasında Tedavi Yöntemleri
Herhangi bir temas yaşanması durumunda yapılabilecekler:
ilk olarak ağrının hafifletilmesi ve zehir etkisinin azaltılması hedeflenir. dünyanın pek çok bölgesinde denizanalarının neden olduğu zehirlenmelerde en yaygın tedavi, lokal olarak amonyak ya da sirke uygulanmasıdır. bununla birlikte;
[tie_list type=”plus”]
- deri hemen deniz suyuyla hafifçe yıkanmalıdır. kesinlikle tatlı su ya da buz kullanılmamalı ve deri asla ovuşturulmamalıdır. (tatlı su kullanımı derideki patlamamamış zehir hücrelerinin patlamasına neden olabilir.)
- ağrı ya da kaşıntı sona erene kadar sirke, %40-70 derecelik alkol ya da amonyak uygulanabilir.
- eğer deride gözle görülebilen uzantılar, iplikçikler varsa çıplak elle dokunmadan bir cımbızla uzaklaştırılmalıdır. bu sırada mümkünse bir eldiven giyilmelidir.
uzantılar alınırken tahriş olan bölgeye kuru kum serpilmesi, daha sonra bölgenin bir havluyla çok bastırmadan silinmesi de yararlı olabilir. - tahriş olan bölgeye tekrar sirke amonyak veya alkol uygulanmalıdır (15 dk boyunca). ağızdan alınacak antihistaminik bir ilaç ve tahriş olan bölgeye uygulanacak topikal bir krem yararlı olabilir.
- eğer uzantılar gözle temas ettiyse, gözler 1-2 lt suyla yıkanabilir.(gözler için pek umut verici bir tavsiye olmadı pek ama…çok da ellemeyin zaten ölmüştür o der gibi…)
- ağrı çok şiddetliyse bir sağlık kuruluşuna gidilmelidir.
[/tie_list]1
[box type=”warning” align=”” class=”” width=””]Deniz Anasının Temas Ettiği Yere Tatlı Su İle Müdahele Edilmez![/box]
Deniz Anaları Nasıl Tutulur?
Denizde Başıboş Gezen Deniz Analarını Çıkarmak İsterseniz Bir Yöntemi Bulunmakta Fakat Dikkatli Olunması Gerekmektedir.
İki elinizin avuclarını Deniz Anasının üst kabuğunu kavrayın ve su altında onu ters çevirecek şekilde kuvvet uygulayın.
Deniz anasının sarkaçlarına asla DOKUNMAYIN! Zehirli kısmı orasıdır.
Ters dönen deniz anasını sudan çıkarın. Üst kabuğunu kavradığınız Deniz anasını sakın bir yerlerinize değdirmeyiniz!
Yavaşça sahile doğru alın ve kumsalda bir yere gömün
Rhopilema nomadica
Samandağ Bölgesinde Temmuz Ağustos Aylarında Görülen Deniz Anası Türü
Kızıldeniz’den Akdeniz’e giren ve Doğu Akdeniz’de çoğalan bu denizanası temas bölgesinde kızarıklığa ve şiddetli ağrıya neden olabilir. Bazı vakalarda temastan 2-7 gün sonra kabarma ve kurdeşen benzeri döküntü ortaya çıkabilir. Cilt reaksiyonu güneşe maruziyet ile şiddetlenebilir. Gözlerde yanma, kızarıklık, çapaklanma, gözkapağı ödemine neden olabilir. Etkilenen bölgede kalıcı renk değişikliği, cilt altı yağ atrofisi, keloid (büyük nedbe dokusu) gelişebilir. Tüm vücudu etkileyen zehirlenme bulguları ateş, bitkinlik ve kas ağrılarıdır.
Kaynak : Mediterranean jellyfish (Rhopilema nomadica) sting. Silfen R et al. Burns Volume 29, Issue 8, December 2003, Pages 868–870. Biologically active polypeptides in the venom of the jellyfish Rhopilema nomadica. Gusmani L et al. Toxicon Volume 35, Issue 5, May 1997, Pages 637–648 Mediterranean Jellyfish Venoms: A Review on Scyphomedusae. Mariottini GL, Pane L. Mar Drugs. 2010; 8(4): 1122–1152. An alien jellyfish Rhopilema nomadica and its impacts to the Eastern Mediterranean part of Turkey. Öztürk B. İşinibilir M. J. Black Sea/Mediterranean Enviroment Vol.16(2): 149-156 (2010)