Samandağ Biberi Nasıl Anlaşılır?
Samandağ biberini anlamak için illa ağzınızı yakmanıza gerek yok.
Acı Biber Nasıl Anlaşılır?
- Acı olan biberlerde dış görünüş olarak tatlılara göre daha parlak ve canlı bir renk vardır ve ellediğinizde ciddi bir sertlik söz konusudur.
- Acı biberlerin sapının gövdeye bağlandığı yerde yıldız şeklinde küçük yaprakcıklar vardır 5 ve 6 civarıysa acıdır.

Samandağ Biberi Nasıl Anlaşılır?
- Yukarıdaki maddelerin aynısı olan Samandağ biberini anlamak için yıldız sayısını saymak yeterli olur 7 ve sayılamayacak kadar fazla yıldızlı saplı biberler Samandağ Biberidir. Sadece dilinizi değdirmeniz bile acı içinde kıvranmanıza sebep olur.
Ayrıca:
Biber hakkında biraz bilgi edinmek isterseniz şöyle buyuralım;
Biber acı değildir. Acı, tatlının tersidir ve acıya örnek olarak kininin veya greyfurdun tadı gösterilebilir. Biber acı değil yakıcıdır. Bunun tersi ise serinletici olup, buna da örnek olarak nane veya mentol gösterilebilir.
Biberin yakıcılığı, içinde bulunan kapsaisin adı verilen bir tür bileşikten kaynaklanır. Bu maddenin büyük bir kısmı, biberin etli kısmında ve tohumlarında bulunur. Bu nedenle ucu pek yakıcı olmayan biberin, yenildikçe yakıcılığı daha çok hissedilir.
Kapsaisin maddesi bibere yakıcılık vermekle kalmaz, cilde temas ettiğinde tahrişe de yol açar. Hatta bu özelliğinden dolayı bazı romatizma ilaçlarının formüllerinde de kullanılır.
Yeşil biber kırmızı olanından daha yakıcı değildir. Yakıcı biberler koyu renkli ve çok sivri uçludur. Biberler A ve C vitaminleri bakımından çok zengin olup, sıcak havada yenilen yakıcı biberler insanı terletirler ve terin buharlaşmasıyla insanda bir serinlik hissi duyulur.
Hayvanlar üzerinde yapılan deneyler sonucunda, diğer kanserojen maddelerle birlikte alındığında, karaciğer kanserinin ortaya çıkmasında, hızlandırıcı rolü olduğu konusunda ciddi kuşkular vardır.
Biberden ağzımız yanınca çoğumuz hemen su içeriz ve bir işe yaramadığını görürüz. Peki nasıl oluyor da, biberin yakıcı tesirini su gideremiyor? Sebebi basit, yağ ve su kesinlikle birbirlerine karışmaz. Biberlerin yakıcılık veren maddesi yağlı olduğu için, ne kadar su içerseniz için onunla birleşmez. En iyi metot ekmek yemektir. Ekmek bu yağı absorbe eder ve mideye taşır.
Bir diğer etkili yol da süt içmektir. Sütün içindeki kasein maddesi bir deterjan görevini üstlenir, biberin yağı ile karışarak ağzı temizler. Bu da yeterli değilse rakı içilmesi önerilir. Rakı da diğer alkol içeren sıvılar gibi yağı çözer ve sorunu giderir, ama sonuçları ertesi sabah ortaya çıkacak başka sorunlar getirir.
Araştırma ve Makale: Malik Kazan [MeKa] – Samandağ TV Editörü